Eten, drinken, ontmoeten, genieten. Hola Madrid. Y: hasta luego!

Wat doe je als je er eens alleen op uit wilt, even écht weg van ‘alles’, en je ook jezelf wilt uitdagen om ‘echt contact’ met anderen aan te gaan? Dan boek je een weekje Madrid. Een week naar het heerlijke Spanje, naar een nog onbekende, maar door anderen aangeraden stad, die bovendien een wijk heeft waar naar verluidt veel gays komen. De perfecte combinatie! Om 2015 goed te beginnen vertrok ik op 1 januari aan het einde van de middag uit Eindhoven, op naar een weekje ‘me-time’. Met een schitterende, roze-met-paarse lucht als afscheid. Dat beloofde veel goeds.

Salut!En, het wérd veel goeds! Ik heb mijn sleutel gevonden van ‘blij zijn’, van me vrij voelen. Het lijkt zo simpel, maar voor mij was het eerder niet zo gemakkelijk. Nu, in Madrid, lukte het me wél om in allerlei contacten en situaties goed naar mijn gevoel te luisteren, te beslissen wat ik daarmee kon en wilde doen en er vervolgens ook naar te handelen. Het leverde me mooie gesprekken en ervaringen op, met mooie mensen. En daarnaast heb ik erg genoten van de mooie stad die Madrid is.

In deze week verzamelde ik dan ook heel veel prachtige herinneringen. Ik voelde dat ik echt leefde, dat de energie en de liefde in mij stroomden. De ring die ik er kocht, in de vorm van een sleutel, verbeeldt al deze ervaringen, en herinnert mij voor altijd hieraan. En, ondanks dat ik niet heb gestaan op het beroemde plakkaat dat het nulpunt van Spanje aanduidt, weet ik zeker: hasta luego, Madrid!

En dan nu: tijd voor foto’s! Voor wie wil volgt daarna een uitgebreid verslag van mijn week 😀

De kennismaking
Via Couchsurfing had ik een rondleiding gevonden (van Madride Tours) waarbij iedereen zo kon aansluiten. Ik had besloten om hierbij meteen op mijn eerste dag aan te sluiten. Wat een goede zet was dat! Naast een wandeling door het hele centrum, waarbij we langs bijna alle bezienswaardigheden kwamen, met een super enthousiast verhaal van Stéphane, leerde ik zo meteen wat mensen kennen. Na afloop ging ik samen met Caterina en Josephine (uit Italië resp. Zuid-Korea) wat eten en ondertussen hadden we mooie gesprekken, soms met handen en voeten, maar zo leuk! We bezochten ook het Museo Del Prado tijdens de gratis avondopenstelling (met Las Meninas van Velásquez als een van de hoogtepunten voor mij), en Caterina en ik genoten na afloop nog van een biertje samen. Wat een goed begin was dit!

Eten, verwennerij en: op stap
Zaterdags pakte ik mijn 100% Madridboekje erbij en wandelde ik door Chueca en Malasaña. Mijn voornemen om een ring met symboliek te kopen zette ik maar meteen om in daden: bij Uno de 50 vond ik een ring in de vorm van een hart, met een sleutelgat erin, en ik kreeg hem ingepakt als een cadeautje mee 🙂 Een stukje verderop verwende ik mezelf nog maar eens: met een cappuccino en een stuk heerlijke chocoladecake bij Cacao Sampaka. Een mooi moment om mijn cadeautje uit te pakken. Helemaal blij met mijn ring vervolgde ik mijn weg door deze gezellige wijken. Ik bezocht ook nog het Museo del Romanticismo, en besloot bij El 26 de Libertad neer te strijken om te eten. Ook in mijn eentje zat ik er heerlijk! Verder slenterend door Malasaña genoot ik van de leuke winkeltjes daar en de vele kleine eettentjes. Daar zou ik nog wel teruggaan!

’s Avonds was er weer gratis museumtoegang: en dus ging ik naar het Reina Sofia museum. Indrukwekkend om Guernica van Pablo Picasso te zien! Na afloop ontmoetten Caterina en ik elkaar daar voor de deur, en we trokken samen naar Chueca voor een avondje uit. Zo lief van haar dat zij, als hetero, mij wilde vergezellen naar de gaywijk van Madrid! Als goede inburgeraars namen we daar in elke bar een drankje, natuurlijk met een tapa, en trokken dan door naar de volgende. We begonnen bij de oudste bar van Madrid: Taberna Ángel Sierra. Een aantal locaties verder werden we bij Truco ‘binnengelokt’, een kroeg voor vrouwen. We dronken er gin-tonic, mojito en bier, raakten aan de praat met Mihaela (van oorspong een Roemeense) en Rosario (een van origine Peruaanse), en hadden een erg gezellig avond!

Relaxing sunday: eten en drinken
Zondag kon ik wel wat rust gebruiken 😉 Maar, eerst even terug naar Uno de 50. Ik vond mijn ring namelijk toch wat te groot, bij nader inzien. Tot mijn blijdschap mocht ik hem ruilen. Zo zie je maar: *wie niet waagt, die niet wint*! Vervolgens bekeek ik Madrid van boven, vanaf het dakterras van El Circulo de bellas artes. Gaaf! Ze hadden er heerlijke muziekjes op de achtergrond, en ik nam volgens goed Spaans gebruik natuurlijk ook wat te eten en te drinken. Genieten! Tijdens het ondergaan van de zon wandelde ik nog door Parque de El Retiro, wat prachtige plaatjes opleverde. Ik vond het er heerlijk!

’s Avonds stond wederom een uitje op het programma: tapas, een flamencoshow en een heuse ‘pubcrawl’. Georganiseerd door Madride Tours, en ook Josephine was er weer bij. Na de tapas in een klein barretje kregen we bij Las Tablas een dynamische en emotievolle flamencoshow voorgeschoteld. Geweldig! De pubcrawl die de avond afsloot was van een heel andere orde. Bij elke bar/disco waar we binnengingen (4 locaties) kregen we een shot sterke drank, en korting op de consumpties. Nou, dan weet je het wel. Maar het was tof, echt waar. Ik heb heerlijk gekletst en later, toen kletsen minder soepel ging, ging het dansen op Latijns-Amerikaanse klanken juist beter. Het werd een lange dag…

Eten, en ik raak op dreef
Maandag deed ik eerst maar even rustig aan. Een kort bezoekje aan Templo de Debod (die helaas dicht was), met uitzicht over het immens grote Casa de Campo en Plaza de España, met een standbeeld van de schrijver Miguel Cervantes (van o.a. Don Quichot) en daarna at ik een hapje in de langzaam achter de huizen wegzakkende zon op een pleintje in Malasaña, bij La Mucca. Wat een fijn plekje, met heerlijk en betaalbaar eten! Eenmaal terug in het hostel trof ik daar een paar nieuwe gasten. Gezellig! Met Jente (uit Nederland) en Fernando (uit Spanje) ging ik wat later op tapastocht. Met biertjes natuurlijk. Gaandeweg ontdekten we dat de beste plekjes ver weg van de feestelijke straatverlichting te vinden waren, en door vooral goed te luisteren naar het geluid (ofwel de drukte), in plaats van op het uiterlijk te beoordelen. Het werd weer een leuke avond 🙂

Eten, tuinen, kerk, Roscones de Rey en travestieten
Dinsdag alweer. Tijd voor mijn rondje rennen. Een mooie manier om Parque Retiro in korte tijd helemaal te zien. Met alle hoogteverschillen werd het een pittig, maar heerlijk loopje! Omdat ik Malasaña en Chueca erg leuke wijken vond om wat te eten, toog ik daarna weer die kant op. Bij Lolina Vintage Cafe trok ik de stoute schoenen aan en schoof ik gezellig aan bij twee Duitse studentes. Ik vervolgde na een salade en leuke gesprekken mijn weg naar het gebied rondom El Palacio Real: de Jardines de Sabatini en de Catedral de la Almudena. Bij het verlaten van deze kerk werd ik op een prachtige zonsondergang getrakteerd! Eenmaal terug in de buurt van Sol, het hart van Madrid, en vlakbij mijn hostel, Funsleep, besloot ik nog wat te eten en als toetje haakte ik bij La Mallorquina aan bij de traditie om hier aan de bar een stukje Roscones de Reyes te eten bij een kop koffie, ter gelegenheid van Driekoningen, een nationale feestdag in Spanje. ’s Avonds bezocht ik, samen met Rosario, een gayclub in Chueca. Dat was wel even wennen, want er waren (alleen?) deze avond bijna uitsluitend mannen, en we werden de hele avond vermaakt met een travestietenshow, en een stripper als afsluiter. Je moet alles een keer meegemaakt hebben, zullen we maar zeggen 😉

Eten, schildpadden en magie
Mijn weekje zat er alweer bijna op… De een-na-laatste dag! Rosario had mij uitgenodigd om vandaag met mij Peruaans te gaan eten. Dus ik toog naar haar sieradenwinkeltje, waar ze speciaal voor mij een hanger maakte. Wat lief! Daarvandaan vertrokken we, en twee vrienden van haar sloten bij ons aan. Het was een heerlijke maaltijd, bij Mis Tradiciones, en uitstekend gezelschap! Daarna liep ik nog een stukje van een wandeling door Lavapiés. In de stationshal van Atoche, waar op 11 maart 2004 een bomaanslag plaatsvond, was een groene oase aangelegd, mét schildpadjes. Eén ervan was erg nieuwsgierig: die balanceerde op de rand om naar de visjes in het water onder hem te kunnen kijken. 😀 Ter herinnering aan de aanslag was een blauwe zaal ingericht, waar je in absolute stilte omhoog kon kijken in een glazen zuil waarin allerlei teksten waren aangebracht die de dagen na de aanslag waren verzameld. Indrukwekkend… en helaas weer heel actueel. Via een kort bezoekje aan het culturele centrum La Casa Encendida, met wat meer experimentele kunst, liep ik verder naar La Escalera de Jacob, een klein theater, waar ik een magieshow bijwoonde. Met de Spaanse Hans Klok: Suerte. Heel vermakelijk, ook al kon ik zijn verhalen niet 100 % volgen. Ik was blij dat hij mij niet het podium op vroeg. 😉 Om de dag af te sluiten genoot ik samen met Mihaela, die speciaal voor mij terug naar het centrum was gekomen, nog van tapas en bier. Ze gaf me ook nog een aanvullende rondleiding door een stukje van het centrum: weer een gezellige avond!

Eten, en een basiliek ter afsluiting…
En wat doe je op je laatste dag in Madrid? Ik houd van botanische tuinen, en ook Madrid is er een rijk. Dus, op mijn laatste dag stond de Real Jardin Botanico op de agenda, tegenover het Del Prado. Het was er heerlijk vertoeven, echt genieten! Daarna wilde ik nog naar het vegetarische restaurant dat Stéphane tijdens de rondleiding had aangewezen. En verhip: ik kon het nog terugvinden ook: El Estragon! Hoewel Stéphane had gezegd dat er maar weinig vegarische restaurants zijn, vond ik er best een aantal. Zelfs aan hetzelfde pleintje was er een: Viva la Vida, op nog geen 50 meter afstand. Ik heb bij El Estragon heerlijk gegeten, het was een waardige afsluiter van een weekje Madrid. Onderweg terug naar mijn hostel, voor de laatste keer, pikte ik nog even een rondleiding door de Real Basilica de San Francisco el Grande. Een prachtige basiliek, met een van de grootste koepels ter wereld en veel, heel veel fresco’s, en schilderijen.

Ja, en toen zat mijn reis erop. Wat een heerlijke week heb ik gehad. Zoveel gezien en gedaan, maar vooral: zoveel contact gehad, echt geleefd. Met anderen samen, met mezelf. Diepgang, niet alleen praten over het wat, maar vooral over het waarom achter een verhaal. Ik heb gemerkt dat dit me zoveel plezier bezorgt! Zo’n fijn gevoel wil ik koesteren, en voeden. En daarom heb ik besloten om door te gaan met wat ik in Madrid deed: luisteren naar mijn gevoel, en daarnaar handelen, mezelf uiten, en ook: doorvragen bij de ander in plaats van aan te nemen dat ik het verhaal wel snap.

Toetje
Eenmaal in Eindhoven aangekomen krijg ik nog een kers op de taart. Bij de bushalte staan een paar mensen Spaans te praten. Die komen ook uit Madrid, denk ik nog. De man die erbij is vraagt me om informatie over het vliegveld. Ik kan hem antwoorden, maar krijg het gevoel dat er nog iets is wat niet is opgelost. Even later vraag ik dit na. “Kan ik misschien nog ergens mee helpen?” Het blijkt dat het meisje, Céleste, de ochtend erop vroeg een vlucht heeft naar Gerona en geen plaats heeft om te overnachten. De man, een vriend van het meisje, woont namelijk in Den Haag en moet naar huis. En spontaan bied ik mijn bank aan, een beetje tot mijn eigen verrassing, maar het voelt gewoon goed. Ze aarzelen een beetje, maar besluiten toch op mijn aanbod in te gaan. En zo had ik ineens een heuse Couchsurfer voor een nacht. En heb ik ook nog haar incheckperikelen op kunnen lossen. Hoera!

Wat een prachtweek 😀 Dankjewel aan mezelf voor het initiatief, en zeker ook een heel groot dankjewel voor deze prachtige ervaring aan Madrid, en aan alle mooie mensen die ik onderweg ontmoette. To be continued… Hasta luego!

Getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

3 reacties op Eten, drinken, ontmoeten, genieten. Hola Madrid. Y: hasta luego!

  1. eisema zeggen:

    Wat een avontuur!! leuk joh! goed bezig 😀

  2. Leon zeggen:

    Stoer hoor! Madrid lijkt me ook zo’n gave stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.