Kleine moeite, groot plezier

WeHelpen.nl is een platform waar mensen die ergens hulp bij nodig hebben en mensen die anderen weleens willen helpen elkaar kunnen vinden. Een platform dat een aanvulling wil zijn, en geen vervanging van bestaande hulp en vrijwilligersorganisaties. In het leven geroepen omdat niet iedereen zomaar hardop aan de mensen om zich heen om hulp durft te vragen, omdat niet iedereen zoveel mensen om zich heen heeft die kunnen of willen helpen, en om hulp die er al wél is gemakkelijker te organiseren.
Ook de gemeente Best heeft zich hierbij aangesloten en om het platform meer bekendheid te geven gingen we afgelopen dinsdag, op onze vrije middag, met zo’n 30 ambtenaren op pad om bewoners van Best te helpen.

Samen met wethouder Peet van de Loo bezocht ik Doortje van 83. We kwamen eigenlijk om haar te helpen met boodschappen doen. Maar eenmaal bij haar binnen vertelde ze dat ze eigenlijk maar weinig boodschappen nodig heeft, deze altijd op maandagochtend al doet en er tegenwoordig ook geen hulp meer bij nodig heeft: ze vraagt gewoon in de winkel om hulp. We vroegen dan ook of we haar dan misschien met iets anders konden helpen en voorzichtig zei ze toen: “ik zou eigenlijk wel graag eens gewoon willen kletsen, want ik zit zoveel alleen”. Dat wilden wij natuurlijk best en dus gingen we zitten, zette ze thee en koffie en serveerde ze er voor de gezelligheid een koekje bij.

Oliebollen
Doortje vertelde honderduit, ook over dat ze eigenlijk nog even naar de kermis zou zijn gegaan en oliebollen zou halen, maar dat het er niet van was gekomen. Omdat het zo regende en het met de rollator op de kermis ook geen pretje is met al die kabels, wilde ze op dat moment ook niet naar buiten. Of ze dan misschien toch zin had in een oliebol? Want dat konden wij natuurlijk alsnog wel voor haar regelen 🙂 Nou, op dat aanbod ging ze graag in! Zo gezegd, zo gedaan. Peet toog naar de kermis om oliebollen te halen en ik kletste verder met Doortje.

Wens
Ze vertelde dat ze nog een kaart had liggen van de Nationale Ouderendag op 3 oktober. Daarop kon ze een wens invullen die op 3 oktober in vervulling kan gaan. En ze had een wens! Die heb ik voor haar op het kaartje geschreven en dit kaartje bij Cultuurspoor in de bus gestopt. Hopelijk gaat ie vervuld worden!

Na een poosje kwam Peet terug, mét oliebollen. Keurig op een schoteltje kregen we ze geserveerd en konden we genieten. Wat vond ik prachtig om te zien hoe ze (ook) hiervan genoot.

Na een uurtje of anderhalf moesten we gaan, al hadden we nog veel langer kunnen blijven kletsen 😉 Je zag hoe ze in de loop van die tijd helemaal opgeklaard was. Het bedrukte gevoel dat ze ’s ochtends nog had gehad was helemaal voorbij. Hoe mooi is dat?

Als herinnering ga ik haar binnenkort nog een paar foto’s brengen, samen met een foldertje van WeHelpen. Zodat ze erover kan vertellen tegen andere mensen. Ze kijkt nú al naar mijn bezoekje uit volgens mij 🙂 En ik ook!

Dankbaar
Hoe mooi is het dat je met zo weinig, simpelweg aandacht, een vriendelijk woord en een paar uurtjes van je tijd, zóveel fijns kunt brengen in een mensenleven. Ik ben erg dankbaar dat ik dit mocht en kon doen!

20140710-210649-76009541.jpg

Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.