Namaste! Over werkelijk zien en eerbied.

Namaste! De groet waarmee ik mijn vorige blog afsloot. Toen ik begin dit jaar in India was gebruikte ik, net zoals iedereen daar, het woord elke keer wanneer ik iemand ontmoette of afscheid nam. Bekende of niet. Bij het uitspreken ervan breng je de handpalmen tegen elkaar voor de borst en maak je een lichte buiging. Wat ook veel wordt gedaan (en ik zelf ook vaak deed): je brengt één hand op je hart en je buigt lichtjes terwijl je namaste zegt. En wat voelde deze groet fijn! Op de een of andere manier verbond het me met de mensen om me heen.

Na 10 weken India zat de beweging er zelfs zó in, dat ik nog een aantal maanden lang op deze manier mensen begroette of afscheid van hen nam. En af en toe doe ik dat nu, een half jaar later, nog steeds. Zelfs al zeg ik er geen namaste bij, toch is dat fijne gevoel er dan weer. Nu ik dat zo opschrijf, denk ik: het is eigenlijk best bijzonder dat zoiets schijnbaar eenvoudigs dat gevoel kan geven. Dat het mijn hart verwarmt en verzacht. ‘Hoe werkt dat toch?’ vraag ik me af.

Namaste en namaskar
foto gemaakt door Ankan Kumar, van Yoga Kumar Eindhoven

foto: Ankan Kumar

Na wat voelen, denken, en online zoekwerk weet ik inmiddels meer en dat deel ik graag met je. Namaste wordt op praktisch gelijke wijze gebruikt als namaskar. Beide woorden zijn Sanskriet en afgeleid van het eveneens Sanskriet woord namaha, dat eer betonen betekent. In de yogatraditie gaat men ervan uit dat in ieder van ons het goddelijke principe huist, atman, ofwel: de ziel. Begroet je iemand met namaste, dan zeg je ‘ik betoon eer aan het goddelijke in jou, aan jouw ziel’. Je geeft dus respect aan de ander en ziet de ander ook volledig. Doe je dit vanuit een spirituele staat van zijn, dan versterkt dit bovendien je eigen houding van overgave en dankbaarheid, wat bijdraagt aan je spirituele groei.

Geen wonder dus dat mijn hart daarvan warm wordt! Er gebeurt met namaste overigens nog veel meer interessants op spiritueel en energetisch niveau. Als je daarover verder wilt lezen, dan kun je dat bijvoorbeeld hier doen.

Namaste!

Getagd , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.