Yoga en bloggen: waar te beginnen?

Het pruttelt al een poos: zal ik starten met bloggen over yoga? Hoe gaaf zou dat zijn! Ik stelde mezelf de vraag: vanuit welke invalshoek dan? Die vraag kon ik niet 1-2-3 beantwoorden. Dus ging ik op zoek naar mijn verhaal. Wat wil ik graag delen? Waarmee onderscheid ik mijzelf van anderen? Tijd voor onderzoek!

Yogafilosofie?

Mijn eerste gedachte: ik ga schrijven vanuit en over de yogafilosofie. En dus begon ik vol enthousiasme te typen. Met als gevolg: ruim 3 pagina’s vol met informatie over het achtvoudige pad van Patanjali. 3 pagina’s! En dan had ik nog niet eens een persoonlijke boodschap erin verwerkt. Zou dat inspirerend zijn om te lezen…? Hm. Nee. Zou ik het binnen dit thema anders kunnen aanpakken? Misschien inzoomen op onderdelen van dat pad en daaraan mijn persoonlijke ervaringen koppelen? En zo stukje bij beetje steeds meer van de yogafilosofie aan bod laten komen? Een interessante gedachte… Want naast de Patanjali Yoga Sutras zijn er nog vele andere oude geschriften vol met yogafilosofie. Genoeg om over te schrijven dus. Het zou een mooie, én pittige uitdaging zijn!

ondersteboven van yoga

Asanas, pranayama, meditatie, of: mijn yogapad?

Ik kan me ook andere invalshoeken voorstellen. Bijvoorbeeld: ingaan op wat yoga eigenlijk is. Of op de asanas, de yogaposes. Met vragen als ‘wat zijn asanas eigenlijk’, ‘welke effecten hebben ze’, of ‘welke spieren activeer je erbij’. Of ik duik in de wereld van pranayama, de yogische ademhalingstechnieken, en wat het beoefenen ervan met je kan doen. Of ik ga op onderzoek in de diepten van meditatie. Nog een optie: ik schrijf over mijn eigen yogapad, mijn ervaringen in de ruim 8 jaar dat ik nu yoga doe: op de mat in diverse studio’s en thuis, in en voor de klas, tijdens en na mijn reis naar India, en over hoe yoga in de rest van mijn leven een plek inneemt. Immers, yoga begint zodra je van de mat afstapt.

Stap voor stap, expanding awareness

Zoveel mogelijkheden! Ik ben er nog niet uit. Wat ik wel merk: het beschrijven van mijn dilemma helpt me alvast te ervaren welke insteek voor mij oké voelt en welke wat minder. En kijk nou, daar hebben we ‘m al. Dit ervaren is nou typisch een voorbeeld van waar yoga over gaat: het vergroten van je bewustzijn, ofwel ‘expanding your awareness’. Kijk, zo kom ik dus wel bij mijn invalshoek. Stap voor stap, eenvoudigweg ervaren!

Namaste!

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Yoga en bloggen: waar te beginnen?

  1. Pingback:Namaste! Over werkelijk zien en eerbied. - Ingrid blogt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.