Zorg voor Moeder Aarde

Moeder Aarde raakt langzaamaan een beetje uitgeput. Wij gebruiken zoveel grondstoffen, dat het niet lang meer duurt of we moeten ieder onze eigen energie opwekken. Om extreme situaties te voorkomen zou het goed zijn als iedereen zijn steentje bij zou dragen aan minder energieverbruik. Daarbij kun je klein beginnen: bijvoorbeeld bij je energieverbruik in je eigen huis!

Ik kreeg pas van een collega het verzoek om een apparaatje uit te testen. Nadat een aantal collega’s ervaringen ermee hebben opgedaan, is het de bedoeling dit ook buiten onze organisatie aan mensen in bruikleen te geven.

Het apparaatje: de Watcher!

De Watcher meet hoeveel stroom je verbruikt. U sluit één speciaal meetinstrumentje aan op uwen meterkast, steekt een ander in een stopcontact dat goed in het zich zit et voilà: u hebt zicht op uw stroomconsumptie!

Het aanbrengen van het meetinstrumentje verliep  bij mij in eerste instantie niet helemaal vlekkeloos. Ik plaatste het ding steeds voor het knipperende lichtje op mijn meterkast, maar signaal? Ho maar! Tot mijn collega, nadat hij mijn verhaal had aangehoord, suggereerde dat het signaal misschien wel van het andere ‘oogje’ af zou kunnen komen. Een oogje dat niet knippert, maar een infrarood signaal afgeeft. Dat oogje heb ik gezocht, het metertje ervoor geplakt en jawel: het werkt nu!

Jeuj!

Hoe gaaf is het om te merken dat mijn basisverbruik een luttele 20 Watt is. En dat als de wasmachine draait er ineens zo’n 2000 Watt bij komt. Als ik de lampen boven de eettafel aan doe en dim, deze nog steeds 60 Watt verbruiken (2 lampen van 40 W). En als ik de afzuigkap aanzet, dat het verbruik dan minstens op 200 Watt zit. Dat het rode lampje op mijn stekkerdoos 10 Watt kost. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Ik vind het tof om eens te zien wat mijn energieverbruik is en hoe ik dat kan beïnvloeden. Dat het doven van de lampen in de keuken weer mooi 50 Watt scheelt. Of dat ik energie bespaar door mijn Digitenne-apparaatje zó in te stellen dat ’t in standby modus alleen een rood lampje en geen tijd weergeeft.

Bewust met energie omgaan zit in mijn natuur. Maar het wordt ook mooi zichtbaar met wat techniek. Ik hoop dat deze techniek ook anderen helpt beter voor onze Moeder Aarde te zorgen!

Getagd , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.